ČISTÝ DESTILÁT
Citlivo destilujeme vzácne odrody starostlivo, ručne zbieraných a triedených plodov
PRÍRODNÝ PRODUKT
S hrdosťou prehlasujeme, že nepoužívame žiadne umelé arómy ani dochucovadlá
REMESELNÁ VÝROBA
Predstavuje najvyššiu možnú kvalitu výroby v ručne spracovaných limitovaných sériách
Unikátne stopercentné ovocné destiláty značky BVD patria do kolekcie tekutého dedičstva z Vtáčieho Údolia a sú vysoko oceňované na mnohých tuzemských aj zahraničných súťažiach.
Naša marhuľovica sa vyrába destiláciou kvasu pripraveného len z čerstvých, ručne zberaných a triedených plodov odrody marhule Goldrich. Táto marhuľa je výnimočná svojou výraznou chuťou a arómou, predovšetkým v porovnaní s bežne destilovanou, Veľkopavlovickou odrodou, ktorá ovplýva len chuťou sladkou.
Po ručnom zbere marhulí, prechádza každý plod previerkou a v prípadné kazy na ovocí sa odstraňujú, aby sa nepreniesli do chuti destilátu.
Tá prebieha v 3-stupňovej medenej kolóne, pričom sa ďalej používa iba to najkrajšie jadro destilátu. Po destilácii sa marhuľovica riedi pramenitou vodou s nízkym obsahom minerálov a stopových prvkov.
Spravidla býva odležaná minimálne po dobu 12 mesiacov pre finálnym nafľašovaním, aj keď je bežnou praxou odležanie aj 36 a viac mesiacov.
Ročné vydestilované množstvo žiadny rok doposiaľ neprekročilo 1000 fliaš a každá je fľaša je očíslovaná.
Marhuľa je teplomilný strom pôvodom z oblasti Číny. Na územie Slovenska sa dostala cez Arménsko vďaka Arabom, ktorí jú ako prví začali kultivovať v oblasti dnešného južného Španielska, Francúzska a Talianska. Vďaka svojemu arménskeho pôvodu si vyslúžila aj latinský názov „prunus armenica“. Kvitne v priebehu marca a apríla a plody sa zbierajú od mája do augusta, pričom v našich zemepisných šírkach je to spravidla o pár týždňov skôr než v južnejších oblastiach.
Zbierajú sa v plnej zrelosti a opatrne, keďže sú nachylné na poškodenie, ideálne ich treba preberať po kúsku.
Kôstky z marhulí sú horkosladkej chuti, často prirovnávané k mandliam a obsahujú amygdalín, resp. vitamín B17, ktorý je kontroverzný vďaka svojim prospešným/škodlivým vlastnostiam.
Hlavnými benefitmi konzumácie plodov sú ich účinky pôsobiace proti procesu starnutia, regenerujú a tvoria nové bunky, udzujú dobrý stav pokožky a zraku.
Taktiež pozitívne vplývajú na zdravie slizníc a pôsobia protizápalovo, sú zdrojom železa a podporujú tvorbu červených krviniek.