ČISTÝ DESTILÁT
Citlivo destilujeme vzácne odrody starostlivo, ručne zbieraných a triedených plodov
PRÍRODNÝ PRODUKT
S hrdosťou prehlasujeme, že nepoužívame žiadne umelé arómy ani dochucovadlá
REMESELNÁ VÝROBA
Predstavuje najvyššiu možnú kvalitu výroby v ručne spracovaných limitovaných sériách
Unikátne stopercentné ovocné destiláty značky BVD patria do kolekcie tekutého dedičstva z Vtáčieho Údolia a sú vysoko oceňované na mnohých tuzemských aj zahraničných súťažiach.
Jablkovica, je považovaná za najneutrálnejší destilát so skvele vybalancovanými organoleptickými vlastnosťami.
Jablkovica BVD je vyrábana destiláciou na medenej 4-stupňovej kolóne z kvasu pripraveného z ručne zberaných jabĺk, ktoré sú jednou z mála pôvodných odrôd rastúcich na území Slovenska.
Po destilácii sa jablkovica riedi pramenitou vodou s nízkym obsahom minerálov a stopových prvkov. Jablkovica BVD je odležaná po dobu minimálne 12 mesiacov predtým, než býva nafľašovaná.
Jablkom sa nazýva plod jablone a je považované za jedno z najbežnejších druhov ovocia vôbec. Je taktiež najstaršou kultúrnou rastlinou, o čom svedčí aj množstvo „slávnych jabĺk“ spomínaných v mytológii, histórii a literatúre.
Najznámejším príbehom je podľa kresťanskej tradície ten o Eve, Adamovi a zakázanom jablku.
Keďže však kniha Genesis hovorí o ovocí vo všeobecnosti, a taktiež je faktom, že na Blízkom Východe jablone nerástli, je veľký predpoklad, že sa v tomto prípade jedná skôr o príhodné spomínanie jablka ako slovnej hračky pri preklade z latinského prekladu Biblie (malum = jablko / malus = zlý). Taktiež, jednou z 12 úloh bájneho gréckeho hrdinu a poloboha Herakla, bolo priniesť tri zlaté jablká bohyne Héry zo záhrady bohov. Jedno z jabĺk ukradla bohyňa sváru Eris a s nápisom “tej najkrajšej” ho hodila bohyniam Afrodite a Hére.
Spor o toto jablko viedol až ku Trójskej vojne a podľa tejto udalosti je pomenované “jablko sváru”.
Z modernejších dejín je nám známe povestné jablko, ktoré priviedlo Isaaca Newtona na myšlienku o zemskej gravitácii. Zo svetovej literatúry zase otrávené jablko, pomocou ktorého sa snažila kráľovná otráviť Snehulienku.
Jablko má veľké množstvo zdraviu prospešných vlastností a účinkov. Aj keď 85% jeho obsahu tvorí voda, obsahuje veľa vlákniny, vitamínov a minerálov ako vápnik, draslík a horčík. S iba 50-70 kalóriami a bez tuku, je ideálne na redukovanie hmotnosti, pričom znižuje rizikov viacerých chorôb.
Hryzenie do jablka posilňuje ďasná a čistí zuby skoro tak dobre, ako keby ste si ich umyli zubnou kefkou, čiže slúži ako “prírodná kefka” na zuby.
Taktiež sú jablká plné flavonoidov a antioxidantov, ktoré sú dôležitými zbraňami proti rakovine. Okrem konzumácie v čerstvej alebo sušenej forme sa z jabĺk vyrába jablková výživa, mušty, šťavy a džúsy. Podstatné využitie nachádza aj vo výrobe destilátov.